Ο Γιάννης Τούντας είναι Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Βιολογία (Bachelor) και Δημόσια Υγεία (Master) στο Πανεπιστήμιο Harvard, καθώς και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, καθώς και πρόεδρος των Επιστημονικών Επιτροπών του Εθνικού Δικτύου Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, καθώς και εκδότης του περιοδικού «Νέα Υγεία». Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες.  

Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος ΔΣ της Παγκόσμιας Ένωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, Εθνικός Εκπρόσωπος για Θέματα Υγείας στον ΟΟΣΑ, Πρόεδρος του Α΄ ΠεΣΥΠ Αττικής και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).