Μπροστά στο διακύβευμα μιας τεράστια καταστροφικής ηθικής αποτυχίας, τον Ιανουάριο του 2021, ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν με αλληλεγγύη – για να διασφαλίσουν ότι εντός των πρώτων 100 ημερών του έτους, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς και των ηλικιωμένων θα βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες.

Έτσι, δημιουργήθηκε η εκστρατεία του ΠΟΥ #VaccinEquity.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο Ποιότητας & Ασφάλειας στις Υπηρεσίες Υγείας συμμετέχει στην εκστρατεία και υπογράφει την παρακάτω διακήρυξη ώστε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 να χορηγούνται σε κάθε χώρα, ως σύμβολο ελπίδας για την αντιμετώπιση όχι μόνο της πανδημίας αλλά και των ανισοτήτων, που αποτελούν παράγοντα παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της υγείας.

Διακήρυξη

Πρέπει να επιταχύνουμε την ισότητα στην πρόσβαση και διανομή των εμβολίων σε όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας – Σήμερα!.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημικής αντίδρασης: συχνά με ελλιπή προστασία και υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο.

Οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, και χάρη στον επαγγελματισμό, την προσήλωση και την αφοσίωσή τους, συχνά στις πιο δύσκολες συνθήκες, επηρεάζεται θετικά το ποσοστό επιβίωσης και ανάρρωσης των νοσούντων. Στέκοντας, ταυτόχρονα, με συμπόνια, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στις τελευταίες στιγμές εκείνων που χάνονται.

Εξαιτίας των πρωτοφανών επιστημονικών προσπαθειών, τα εμβόλια διανέμονται τώρα σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε αυτές τις περιοχές να βρίσκονται, ορθώς, μεταξύ των πρώτων εμβολιαζόμενων ομάδων.

Δυστυχώς, όμως, στην πλειονότητα των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ο εμβολιασμός δεν έχει ξεκινήσει καν.

Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Πολλές μεταλλάξεις του ιού δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα και ακόμη και αντίσταση στα διαθέσιμα, για την αντιμετώπισή του, όπλα. Ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει αυτή η πανδημία, να σταματήσουν οι μελλοντικές μεταλλάξεις και να σωθούν ζωές είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, εμβολιάζοντας άμεσα, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, καλεί όλες τις χώρες να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο COVID-19 τις πρώτες 100 ημέρες του 2021.

Αυτό είναι εφικτό εφόσον αποτελέσει προτεραιότητα για τους αρχηγούς των κρατών.

Μέσω των εργαλείων COVAX και COVID-19 C-TAP υπάρχουν ήδη διεθνείς μηχανισμοί για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την αύξηση της παραγωγής και της διάθεσης εμβολίων γρήγορα και δίκαια.

Ο μηχανισμός COVAX, στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 190 χώρες, έχει εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων το 2021, τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν άμεσα.

Για το σκοπό αυτό, προσυπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, καλούμε τους παγκόσμιους, εθνικούς και τοπικούς ηγέτες να επιταχύνουν τη δίκαιη διάθεση εμβολίων σε κάθε χώρα, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ζητάμε συγκεκριμένα:

  • Οι ηγέτες να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στο μηχανισμό COVAX παράλληλα με την εθνική διανομή των εμβολίων.
  • Οι κατασκευαστές εμβολίων να μοιράσουν την τεχνογνωσία τους με το μηχανισμό C-TAP για να επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίων και να αυξήσουν δραματικά την παγκόσμια προσφορά εμβολίων για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, ζητάμε από τους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στον εφοδιασμό του μηχανισμού COVAX έναντι νέων διμερών συμφωνιών.
  • Οι ρυθμιστικοί φορείς να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης με ασφαλή και έννομο τρόπο.
  • Τα Υπουργεία Υγείας να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ για να επενδύσουν και να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για τη διανομή εμβολίων COVID-19 στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας τους και να αναπτύξουν συστήματα δεδομένων σχετικά με την προμήθεια, τη διανομή και τη λήψη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του φύλου και της ηλικίας, ώστε να διανεμηθούν με ισότητα και με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.
  • Όλες οι κυβερνήσεις να διασφαλίσουν τη δωρεάν διανομή των εμβολίων της COVID-19 στο σημείο της φροντίδας, ξεκινώντας από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, να δώσουν προτεραιότητα στις πληγείσες κοινότητες και να δώσουν χώρο στις φωνές των επαγγελματιών υγείας στη λήψη αποφάσεων ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα σε όλες τις δράσεις.

Η γρήγορη και δίκαιη διάθεση εμβολίων για τη COVID-19 είναι απαραίτητη για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας, την επανεκκίνηση των οικονομιών μας και την έναρξη της αντιμετώπισης των άλλων μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια, η ανισότητα και η κλιματική κρίση.

Η επένδυση σε συστήματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης θα είναι το κλειδί για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας, την προετοιμασία για την επόμενη, καθώς και την υλοποίηση του οράματος για την Παγκόσμια Κάλυψη των Αναγκών Υγείας για όλους (Universal Health Coverage).

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας – οι οποίοι είναι  στην πρώτη γραμμή της πανδημίας – βασίζονται στους ηγέτες να κάνουν ό, τι είναι σωστό και δίκαιο σε αυτήν τη σημαντική στιγμή. Η ιστορία θα μας κρίνει αν αποτύχουμε.

Το 2021 είναι η Χρονιά των Εργαζομένων στην Υγεία και τις υπηρεσίες Υγειονομικής Φροντίδας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να επενδύσουμε στους ανθρώπους που μας προστατεύουν, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και εργασίας τους.