Ο Δρ. Γαλάνης Δημήτρης είναι ενεργός Ορθοπαιδικός Χειρουργός, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Χαλκίδα και είναι επιστημονικός συνεργάτης ιδιωτικών κλινικών στην Αθήνα, όπου χειρουργεί περιστατικά που σχετίζονται κυρίως με ολική αντικατάσταση μεγάλων αρθρώσεων (ισχίο, γόνατο), αθλητικές κακώσεις, κατάγματα αλλά και το μεγαλύτερο φάσμα της γενικής ορθοπαιδικής. Επίσης ασχολείται συστηματικά με το διαγνωστικό υπέρηχο μυοσκελετικού συστήματος (MSK Ultrasound), σε παιδιά και ενήλικες, παρακολουθώντας στενά τις διεθνείς εξελίξεις σε αυτό το πολλά υποσχόμενο επιστημονικό πεδίο.

Εισάχθηκε με πανελλαδικές εξετάσεις αριστούχος στην Ιατρική Σχολή Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από όπου αποφοίτησε το 2004 με επίδοση «Λίαν Καλώς». Ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου και στο Περιφερικό Ιατρείο Καμποχώρων. Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στην Άρτα και ως γιατρός στο σταθμό επανακτησίμων (ΣΤΕΠ) στη Χίο, όπου παράλληλα ήταν εκπαιδευτής νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, σε θέματα γενικής και επείγουσας ιατρικής στρατιωτικών μονάδων.

Εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και στην Ελλάδα στα πεδία Γενικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας, Ορθοπαιδικής Παίδων, Ορθοπαιδικής Ενηλίκων, Ορθοπαιδικής Ογκολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής και του απονεμήθηκε ο τίτλος της Ορθοπαιδικής ειδικότητας το 2014 από την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων.

Αναγορεύτηκε αριστούχος Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο αντικείμενο της οστεοπόρωσης, έχοντας προηγουμένως λάβει το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) το 2015 για τμήμα της διδακτορικής του έρευνας. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Από το 2015, παράλληλα με την ιατρική, ασχολείται με τα συστήματα ποιότητας και τα πρότυπα ISO, με εστίαση του ενδιαφέροντος στις υπηρεσίες υγείας. Είναι πιστοποιημένος Επικεφαλής Επιθεωρητής, κατόπιν εκπαίδευσης και γραπτών εξετάσεων, από το διεθνή φορέα επιθεωρητών IRCA για τα πρότυπα 9001:2015 και 15224:2016(2017). Ανήκει στους πιστοποιημένους επιθεωρητές υπηρεσιών υγείας της Temos International και Temos Hellas, ενώ παράλληλα συνεργάζεται ως Επικεφαλής Επιθεωρητής, για τα προαναφερθέντα πρότυπα ISO, με τον ελβετικό όμιλο εταιριών Swiss Approval. Συνολικά έχει συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αίγυπτο, Κύπρο, Ντουμπάι κ.ά) με ενεργητικό, έως τώρα, περίπου 100 ανθρωποημερών επιθεώρησης.

Έχει αρθρογραφήσει και παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και είναι αξιολογητής σε ορισμένα διεθνή περιοδικά.